AMSTERDAM - Speculatie over een forse vergroting van het noodfonds EFSF verhult de fundamentele problemen in landen als Italië. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager zondag in het tv-programma Buitenhof.

Sommige marktpartijen denken dat het vertrouwen in het oplossen van de schuldencrisis alleen hersteld kan worden door het EFSF te vergroten tot 2 à 3 biljoen euro. Volgens De Jager is nu echter eerst het Internationaal Monetair Fonds aan zet.

De landen van de Europese Unie besloten vrijdag om het IMF 200 miljard euro te geven waarmee de crisis bestreden kan worden.

De Jager is tevreden over het besluit tijdens de eurotop om de regels voor begrotingsdiscipline te gaan handhaven. "We hebben 15 jaar doorgemodderd, waardoor er ruimte was om de regels te negeren.''

Vertrouwen

De EU-landen kwamen overeen om automatische sancties in te voeren voor begrotingszondaars.

"Het automatisme is dat er sancties worden opgelegd tenzij meer dan 85 procent van de landen tegen is. Voorheen was het bezwaar van een derde voldoende om sancties te vermijden. Onder meer Nederland en Duitsland zijn altijd voor sancties, dus die zullen vrijwel altijd worden opgelegd.''

De minister heeft er vertrouwen in dat de EU-landen voor maart hebben ingestemd met de op de eurotop gemaakte afspraken.

Bankencrisis

De Jager zei ook te werken aan het vermijden van een nieuwe bankencrisis. Het onderlinge vertrouwen van banken is al maanden laag. Ze kiezen er nog altijd massaal voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen in plaats van het aan elkaar uit te lenen.

"We zijn de kans op een nieuwe bankencrisis aan het verkleinen met een breed pakket maatregelen, waaronder kapitaaleisen en een streng bonusbeleid. Daarmee moet het omvallen van een instelling worden voorkomen."

Bezuinigingen

Over de hoogte van de extra bezuinigingen die nodig zijn is nog niets te zeggen, aldus de minister in Buitenhof. De Jager beaamde wel dat bij de nieuwe bezuinigingsronde geen onderwerp taboe is.

Speculatie over inperking van de hypotheekrenteaftrek noemde hij een 'love-baby van de media'. Volgens De Jager is het niet de meest voor de hand liggende optie. "Het is een lastenverzwaring voor werkende mensen en het is de vraag of dat de schatkist veel oplevert."