AMSTERDAM - Net nadat de spelers en teameigenaren eindelijk definitief akkoord waren over de nieuwe cao, is er opnieuw flinke opschudding ontstaan in de NBA.

David Stern, de grote baas van de NBA, heeft een stokje gestoken voor de grootste spelersruil sinds jaren, waarbij enkele topspelers betrokken waren.

De New Orleans Hornets hadden een zogeheten trade op touw gezet waarbij spelverdeler Chris Paul van New Orleans naar de Los Angeles Lakers zou verkassen.

De Spanjaard Pau Gasol zou ruimte maken voor de komst van Paul door naar de Houston Rockets over te stappen.

New Orleans kreeg volgens de afspraak voor Paul minimaal drie spelers terug, waaronder één van Lakers andere grote namen Lamar Odom.

Versterken

Sinds vorig jaar zijn de Hornets echter eigendom van de NBA, waardoor Stern zijn veto kon uitspreken. Hij maakte daarvan gebruik omdat hij van mening is dat deze deal de Hornets te veel zou verzwakken en de Lakers te veel versterken.

Sterns ingreep had juist plaats kort voordat de teams op vrijdag eindelijk de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen gingen afwerken. De spelers hoorden zodoende pas laat dat ze zich niet bij hun nieuwe werkgever hoefden te melden.

De Hornets hadden besloten Paul van de hand te doen omdat de 26-jarige speler zijn contract niet wil verlengen. Met de deal hoopte Hornets-voorzitter Hugh Weber te voorkomen dat Paul volgend jaar als free agent de deur uit zou lopen.

Teleurgesteld

Paul zou zeer teleurgesteld zijn over het afketsen van zijn transfer en nog steeds koste wat kost willen vertrekken bij de Hornets. Voor Odom is het annuleren van zijn vertrek van Los Angeles naar New Orleans juist een opluchting.

Inmiddels is er tussen de teams onderling veel discussie ontstaan over het afketsen van de ruildeal. Stern zou zijn beslissing hebben genomen onder druk van enkele andere teams die een onverslaanbaar Lakers, waar ook vedette Kobe Bryant speelt, vreesden.

Dan Gilbert, de eigenaar van de Cleveland Cavaliers, noemde het een schande als de ruil doorgang zou vinden. Hij had Stern gemaild dat over de deal gestemd zou moeten worden 'door de 29 eigenaren van de Hornets', doelend op alle andere NBA-teams.

Statement

Stern reageerde vrijdag via een statement op alle commotie.

"Al onze beslissingen zijn genomen op basis wat het beste voor de Hornets is. In het geval van de voorgestelde ruil van Chris Paul hebben wij, zonder invloed van de andere NBA-eigenaren, besloten dat 't het beter is voor het team dat Chris in een Hornets-shirt speelt dan wat de uitkomst was geweest van de trade."

Brandon Roy

Verschillende Amerikaanse media berichtten verder op vrijdag dat Brandon Roy zijn afscheid van de NBA zal aankondigen.

De guard is al jaren het gezicht van de Portland Trailblazers en pas 27 jaar, maar heeft door verschillende operaties amper nog kraakbeen in beide knieën.

Roy scoorde in zijn vijfjarige carrière gemiddeld negentien punten per wedstrijd en bijna vijf assists.