AMSTERDAM - Alle 27 EU-lidstaten, behalve één land, overwegen mee te doen met het nieuwe Europese verdrag tot veel strengere fiscale regels in de strijd tegen de schuldencrisis.

Dat meldde Europees president Herman Van Rompuy vrijdag op een persconferentie na afloop van de Europese top in Brussel. Aangenomen wordt dat het ene land dat niet wil meedoen, Groot-Brittannië, is. 

De top begon donderdagavond en ging vrijdagochtend rond 11 uur verder. In de nacht van donderdag op vrijdag maakten de regeringsleiders en staatshoofden al enkele belangrijke afspraken.

Zie ook: Een overzicht van de afspraken

Servië

Servië wordt op zijn vroegst volgend jaar maart kandidaat-lid van de Europese Unie, zo werd tijdens de top eveneens besloten.

Zij vinden de voormalige Joegoslavische republiek nog niet rijp voor de volgende stap richting toetreding tot de unie. Cruciaal is de Servische houding jegens Kosovo, dat zich eenzijdig van Servië afsplitste. De EU vindt dialoog en nauwe samenwerking een vereiste.

De lidstaten willen zekerheid dat de Serviërs echt hun best doen en meer resultaten boeken in de relatie met Kosovo. Zo moet Belgrado een einde maken aan het conflict met de regering in Pristina over de grensbewaking. Ze bekijken de vorderingen op hun volgende geplande top in maart.

De EU-leiders prijzen wel de aanzienlijke vooruitgang die Servië heeft geboekt bij het voldoen aan de voorwaarden voor het kandidaat-lidmaatschap. Zo leverde Belgrado de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic uit aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.