BRUSSEL - De eurolanden hebben wel de wil en de bereidheid om de euro te redden, maar zij moeten daartoe meer hervormen en bezuinigen.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in Brussel voorafgaand aan nieuw beraad met zijn EU-collega's over de schuldencrisis.

Zijn oproep geldt vooral de Zuid-Europese landen, maar ook landen als Frankrijk en België. ''Het komt nu wel heel dichtbij'', aldus De Jager. Volgens hem staat de EU voor belangrijke dagen en weken. ''Ik noem het geen eindspel voor de euro, maar de urgentie loopt wel op.''

IMF

De Jager zal dinsdagavond samen met zijn Duitse en Finse collega's hun gezamenlijke voorstel verdedigen om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grotere rol in de schuldencrisis te geven.

Hij wil dat de IMF-lidstaten van binnen en buiten Europa hun bijdragen aan het fonds verhogen, zodat het de eurolanden met grote schulden beter kan helpen. ''Het IMF kan als we er met zijn allen de schouders onder zetten een belangrijke rol spelen'', aldus de minister.