DEN HAAG - "De problemen zijn nu misschien wel onbeheersbaar geworden.'' Dat zei Hans Hoogervorst, oud-topman van toezichthouder AFM, dinsdag voor de commissie De Wit over de schuldencrisis in Europa.

Volgens hem staan nog steeds veel staatsobligaties voor een veel te hoge waarde in de boeken van banken.

De boekhoudkundige regels daarvoor zijn niet streng genoeg. Hoogervorst schrijft dat toe aan politieke beïnvloeding.

Hoogervorst stelt terugblikkend dat het probleem van de kredietcrisis niet alleen was dat banken in 'giftige' producten handelden, maar vooral dat ze het kapitaal niet hadden om tegenvallers daarmee op te vangen.

Kapitaal

''Het boeide me intellectueel. Wat is er nu aan de hand?'', aldus Hoogervorst over het begin van de crisis in 2007. Hij wees erop dat de AFM niet de toezichthouder was die keek naar de financiële gezondheid van banken, maar De Nederlandsche Bank (DNB).

''Maar naarmate ik meer over de kredietcrisis te weten kwam, ging het niet alleen meer over de giftige producten. Je zag banken die zwaar ondergekapitaliseerd waren, eigenlijk geen kapitaal hadden en daardoor dit soort problemen niet konden verwerken. En toen werd het echt serieus.''

ING

Volgens Hoogervorst wist de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er niet van dat bank en verzekeraar ING het alleenrecht kreeg om de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis over te nemen. Dat recht kreeg ING na de gedeeltelijke nationalisatie van Fortis/ABN Amro in het weekend van 27 en 28 september 2008.

Gezien de koersgevoeligheid van de informatie was het ''beter geweest'' als de AFM hiervan wel op de hoogte was gebracht door De Nederlandsche Bank of het ministerie van Financiën. Maar Hoogervorst wees op de hectiek waarin een en ander gebeurde. ''Een schoonheidsfoutje, het verbaast me niet'', stelde hij.

Op maandag hoorde de AFM ervan en overwoog actie te ondernemen. Maar dat was niet nodig omdat ING het zelf deed.