BRUSSEL - Oostenrijk is voorstander van de invoering van euro-obligaties om de Europese schuldencrisis te bezweren. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zondag gezegd tegen het Oostenrijkse persbureau APA in de marge van een congres van de Europese Socialistische Partij in Brussel.

Volgens Faymann is er feitelijk al sprake van eurobonds door het bestaan van het Europese steunfonds EFSF, dat ook obligaties uitgeeft. "We moeten doorgaan met wat is begonnen met het EFSF. Er is in de praktijk al een soort eurobond. Wat maakt het uit welke naam de definitieve vorm gaat krijgen?'', aldus Faymann.

Verder vindt Faymann dat de Europese Centrale Bank (ECB) een grotere rol moet gaan spelen in de crisis. Hij stelt dat de ECB een vergelijkbare functie moet krijgen als het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. De kanselier is van mening dat de ECB nog meer leningen van zwakke eurolanden moet gaan opkopen.

Kredietwaardigheid

Eerder stond Oostenrijk nog sceptisch tegen eurobonds. Oostenrijk is een van de zes landen in de eurozone met de hoogste kredietwaardigheid. Door het veranderen van het Oostenrijkse standpunt over eurobonds komt Duitsland steeds meer alleen te staan in zijn afwijzing van euro-obligaties.

Alles over de schuldencisis op onze special