BRUSSEL - De zes partijen die betrokken zijn bij de formatie van een nieuwe regering in België hebben zaterdag een akkoord bereikt over de begroting van 2012 en sociaaleconomische hervormingen.

Dat meldden onderhandelaars namens de betreffende politieke partijen.

Bij de onderhandelingen, die vrijdagavond om 18.00 uur begonnen en tot zaterdag rond het middaguur voortduurden, waren de Vlaamse en Waalse socialistische, christendemocratische en liberale partijen betrokken. De gesprekken werden geleid door formateur Elio di Rupo.

Er lag veel druk op de onderhandelingen. De rente op Belgische staatsobligaties steeg vrijdag tot 5,93 procent.

Kredietwaardigheid

Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van België inmiddels verlaagd tot AA.

De onderhandelingen over een nieuwe regering in België duren al bijna anderhalf jaar. Di Rupo begon in mei met zijn formatiepoging.

Het nieuws over het akkoord bij de regeringsformatie in België is een belangrijke stap om de rust op de Belgische obligatiemarkt te laten terugkeren. Dat heeft Corné van Zeijl, vermogensbeheerder bij SNS Asset Management, zaterdag gezegd.

Mislukte pogingen

''Zonder dit nieuwsfeit zouden de obligatiekoersen maandag hard naar beneden gaan'', aldus Van Zeijl, duidend op de kredietverlaging van België door Standard & Poor's vrijdagavond wegens de herhaaldelijke mislukte pogingen om een regering te vormen. ''Dit nieuws zal dat meer dan compenseren'', aldus de fondsbeheerder.

De rente op Belgische 10-jarige staatsobligaties steeg vrijdag tot 5,93 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. In een week tijd is de Belgische rente met meer dan 1 procentpunt opgelopen, doordat de kabinetsformatie maar bleef aanslepen. Ook maken beleggers zich zorgen over de financiële sector in het land.