BERLIJN - Nederland, Duitsland en Finland hebben vrijdag besproken hoe het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grotere rol kan krijgen bij het bestrijden van de schuldencrisis in de eurozone.

Door bijvoorbeeld grotere bijdragen van niet-eurolanden zou naast het Europese noodfonds ook het IMF meer vuurkracht krijgen om de crisis te bestrijden.

Dat liet minister Jan Kees de Jager (Financiën) vrijdag weten na overleg met zijn Duitse en Finse collega's Wolfgang Schäuble en Jutta Urpilainen.

De grotere rol van het IMF staat volgens De Jager los van de beloofde versterking van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). ''Er wordt aan getwijfeld of dat voldoende geld opbrengt. Daarom hebben we vandaag gepraat over een tweede pad.''

Vertrouwen

Door het IMF van meer middelen te voorzien, moet het vertrouwen dat de schuldencrisis wordt opgelost worden versterkt.

''Er wordt veel druk uitgeoefend om euro-obligaties in te voeren of de rol van de Europese Centrale Bank uit te breiden. Daar zeggen wij nee tegen'', vatte De Jager de lijn van Duitsland, Nederland en Finland samen. ''Wij bieden iets anders en dat is een grotere rol van het IMF.''

Goede bespreking

De Jager sprak van een ''goede bespreking met gelijkgestemde collega's''. De drie landen vinden dat zij als stabiele landen een verantwoordelijkheid hebben in het helpen van landen in nood. Maar een oplossing is dat de landen hun economie en overheidsfinanciën zelf op orde brengen.

Volgens De Jager zijn Nederland, Duitsland en Finland het eens dat het toezicht binnen de eurozone verder moet worden versterkt. ''We zijn al een heel eind gekomen, maar regels moeten automatisch toepasbaar en juridisch afdwingbaar worden."

"Het is nu het moment om deze maatregelen door te voeren. We hebben vandaag weer belangrijke stappen gezet richting een echte stabiliteitsunie, zodat landen nooit meer zo kunnen ontsporen als nu is gebeurd.''

Verdragen

Beter toezicht betekent ook dat wijzigingen nodig zijn in Europese verdragen, stelde Schäuble. Verder moeten de eerder afgesproken maatregelen om het reddingsfonds voor eurolanden te versterken volgens de Duitse minister snel worden uitgevoerd.