AMSTELVEEN - De Nederlandse oud-tafeltennisser Cor du Buy is vrijdagavond op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de tafeltennisbond NTTB zaterdag bekendgemaakt. Hij overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Amstelveen.

Du Buy werd in 1937 voor de eerste keer Nederlands kampioen in het enkelspel, op zestienjarige leeftijd. Er zouden nog acht nationale enkelspeltitels volgen, de laatste in 1955.

Hij was in de jaren veertig en vijftig nagenoeg onverslaanbaar en won liefst 15 keer de NTTB-Cup (de huidige NTTB Masters) en is daarmee recordhouder.

Du Buy speelde 92 interlands en was in 1963 en 1964 bondscoach van het Nederlands team. Al tijdens zijn sportieve carrière introduceerde hij zijn eigen merk tafeltennistafels, batjes en balletjes.

Prachtige vent

''Nederland verliest een prachtige vent'', sprak Ronald Kramer, voorzitter van de tafeltennisbond NTTB. ''Een tafeltennisser, zakenman, maar bovenal een innemende persoonlijkheid. Cor was tot het einde opgewekt en vrolijk, vol anekdotes en verhalen.''

Ook Bettine Vriesekoop had louter goede herinneringen aan de 'speler van de 20e eeuw'. ''We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk 'joie de vivre'.''

Du Buy ontving afgelopen mei uit handen van Adham Sharara, de voorzitter van de internationale tafeltennisfederatie ITTF, de prestigieuze Merit Award voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het tafeltennis.

Bondsridder

Een maand later werd hij benoemd tot bondsridder van de NTTB. Du Buy werd eerder al verkozen tot 'speler van de eeuw'. ''Aan een ieder die het horen wilde, meldde Cor dat hij trots was op zijn bondsridderschap van de NTTB'', zei Kramer.

In 1956 werd Du Buy, wiens erelijst nog veel groter zou zijn geweest zonder de oorlogsperiode 1940-1945, al benoemd tot erelid van de tafeltennisbond.