NEW YORK - Het lot van de NBA ligt in handen van de spelers. Zij mogen stemmen over het nieuwe voorstel dat de eigenaren van de clubs donderdagavond aan de spelersvakbond presenteerden.

Gaan de spelers met deze verdeling van de miljarden aan inkomsten akkoord, dan kan de competitie op 15 december beginnen en zal het seizoen 72 speelronden omvatten, meldde NBA-baas David Stern.

Het arbeidsconflict in de NBA duurt al maanden. Door de lock-out zijn alle wedstrijden voor november reeds geschrapt.

Oud standpunt

Wat Stern betreft is dit echt het laatste voorstel. ''Er komt een moment dat onderhandelen geen zin meer heeft en op dat punt zijn we gekomen.''

Hij zei ook dat als de spelers dit voorstel niet accepteren, de clubs terugvallen op hun oude standpunt. In dat geval nemen de clubs 53 procent van inkomsten en moeten de spelers het doen met 47 procent.

De clubs zouden er open voor staan om een 51-49 (clubs-spelers) verdeling te hanteren. Volgens Stern gaat het laatste voorstel in die richting.

430 spelers

De directeur van de spelersvakbond Billy Hunter zei dat het niet ‘het beste voorstel van de wereld is’. Komt het tot een stemming, dan geven zo’n 430 spelers hun mening.

Het conflict draait om twee punten. Behalve de verdeling over de jaarlijkse inkomsten (ongeveer 4,3 miljard dollar) van de NBA is er gesteggel over de voorwaarden voor het maximumbedrag dat clubs kwijt mogen zijn aan salaris.