PEKING - China steekt voorlopig geen geld in het Europese noodfonds, daarover worden momenteel ook geen formele onderhandelingen gevoerd. Dat heeft Klaus Regling, de topman van het fonds (EFSF), vrijdag gezegd tijdens een 'regulier' bezoek aan het land.

Hij reageerde daarmee op geruchten dat China en andere opkomende landen hebben toegezegd zwakke eurolanden te helpen door te investeren in het noodfonds. De Europese Unie maakte woensdag bekend dat Regling een bezoek zou brengen aan Peking.

Zhu Guangyao, de Chinese onderminister van Financiën, bevestigde vrijdag dat het opkopen van obligaties uit het EFSF-fonds door China niet op de agenda staat van de G20-top volgende week.

China, de op een na grootste economie ter wereld, heeft de laatste jaren grote bedragen gestoken in Europees staatspapier. Peking heeft de Europese regeringsleiders meerdere malen onder druk gezet om de schuldencrisis onder controle te krijgen om een wereldwijde recessie te voorkomen.

Crisisakkoord

Verder stelde het officiële orgaan van de Chinese communistische partij, het Volksdagblad, vrijdag in een commentaar dat het bereikte crisisakkoord onvoldoende is.

Het Europese akkoord over de aanpak van de schuldencrisis zal de markten weliswaar stabiliseren, maar het lost de werkelijke problemen niet op. Pas als Europa zijn instellingen hervormt, kan het vertrouwen en hulp van andere landen krijgen.