AMSTERDAM - Het is niet de vraag of Nederland in een recessie terechtkomt, maar wanneer. Dat zei Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, woensdag tijdens het Nederlands-Duits ondernemersforum.

We moeten onze kaarten niet op de Europese Centrale Bank (ECB) zetten, meent Zalm. "De politiek is nu aan zet."

De topman noemt de euro nog steeds een vanzelfsprekendheid. "Het tragische is alleen dat Duitsland en Frankrijk enkele jaren geleden een loopje hebben genomen met het stabiliteitspact."

Nieuw verschijnsel is de paniek die ontstond toen bleek dat staatsobligaties geen risicoloze belegging meer zijn, aldus Zalm.

Terecht wantrouwen

Het wantrouwen van financiële markten ten aanzien van de politiek is terecht, meent Zalm. "Regeringsleiders eisen eerst een afschrijving van 20 procent op staatsleningen, maar enkele maanden later is dat ineens 50 procent."

"Overheden moeten nu hun financiën zo snel mogelijk op orde brengen. Dat vereist wel een veel sterker begrotingstoezicht."

Eurocommissaris

De bankier probeerde tijdens een bijeenkomst van de Nederlands-Duitse Handelskamer de geruchten dat hij eurocommissaris voor begrotingszaken wordt, te ontzenuwen. "Ik heb geen ambitie om naar Brussel te verhuizen", aldus Zalm.

En, met zijn gebruikelijke vorm van humor: "Daar gaat mijn vrouw trouwens over. En die vindt alles best, zolang het maar Scheveningen is."

Zalm pleit voor een nieuw "budgettair orgaan", naast de ECB. Een enkele eurocommissaris is volgens hem "te dun".

Bankbalansen

Verkleinen van bankbalansen om de klap op te vangen van grote afschrijvingen op probleemobligaties is een slecht idee, vindt Zalm. "Want, ten eerste, wie koopt dan de spullen die banken te koop zetten? En dit zorgt voor een druk op de kredietverlening aan het bedrijfsleven."

Het Nederlands-Duits ondernemersforum wordt georganiseerd door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).