AMSTERDAM - De Griekse premier George Papandreou heeft Grieken die boos zijn over de bezuinigingen opgeroepen geduld te hebben.

In een interview met het weekblad Proto Thema zegt Papandreou dat zijn regering het moeilijk heeft met het voorkomem van een "catastrofe” in het land.

"Ik zou heel graag iedereen een onmiddellijke oplossing en beter leven willen garanderen", zei hij. "Ik zou de gelukkigste man ter wereld zijn als ik dat zou kunnen doen, maar dat kan ik niet en ik heb de plicht om eerlijk te zijn en vertel de waarheid aan iedere Griekse burger."

Staking

Het parlement in Griekenland zal volgende week stemmen over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. In de plannen staat dat pensioenen gekort worden en ook zullen er duizenden ontslagen vallen in de openbare dienst. Griekenlands belangrijkste vakcentrales hebben al een algemene staking van twee dagen aangekondigd. De staking valt samen met de stemming over de nieuwe maatregelen op woensdag en donderdag.

Europa

De Griekse minister-president zegt verder in het interview dat hij volgende week tijdens een top in Brussel de steun van Europese leiders zal vragen. Volens Papandreou moet Europa Griekenland helpen om de crisis aan te pakken die voor de hele eurozone dreigt.

"We zijn niet Atlas, we kunnen niet alle Europese problemen op onze schouders nemen", zei hij, verwijzend naar een Griekse mythologische figuur dat de hemel op zijn schouders draagt. "Als Europa zijn problemen niet kan oplossen, zullen de gevolgen onvoorspelbaar zijn voor ons allen in Europa."