AMSTERDAM - Wilson Chebet heeft zijn favorietenrol in de TCS Marathon van Amsterdam zondag volledig waargemaakt. De 26-jarige Keniaanse atleet won in de hoofdstad in een officieuze tijd van twee uur, vijf minuten en 53 seconden.

Daarmee bleef hij net boven het parcoursrecord dat sinds vorig jaar op naam staat van de Ethiopiër Getu Feleke met 2.05.44.

Chebet won eerder dit jaar ook de marathon van Rotterdam (2.05.27). Chebet bleef in Amsterdam zijn landgenoot Laban Korir voor. Die finishte in 2.06.05. Eric Ndiema liep kort achter Korir naar de derde plaats (2.06.07).

De Keniaan Nicolas Manza, als een van de gangmakers voor de toppers vertrokken, liep naar de vierde plaats in 2.06.34.

Nationale titel

Michel Butter heeft de nationale titel op de marathon veroverd. De 25-jarige atleet uit Castricum liep zijn tweede marathon in officieus 2 uur, 12 minuten en 59 seconden. Butter debuteerde dit voorjaar in Utrecht op de marathon.

Titelverdediger Koen Raymaekers stapte na ruim vijftien kilometer uit. Hij wilde in Amsterdam de limiet voor de Spelen in Londen (2.10.00) halen. Raymaekers moet een nieuwe marathon zoeken om eventueel naar Londen te kunnen.