BRATISLAVA - Mogelijk volgt er donderdag alsnog een Slowaaks akkoord over de verruiming van het Europese noodfonds EFSF.

De leiders van de regeringspartijen overleggen woensdag met de grootste oppositiepartij Smer-SD om zo tot een meerderheid in het parlement te komen. Dat maakte de grootste regeringspartij bekend.

Smer-SD had eerder gezegd uitbreiding van het noodfonds te willen steunen, mits er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Premier Iveta Radicova had het lot van de Slowaakse regering aan de instemming met verruiming van het fonds verbonden. Zij maakte dinsdag de val van het kabinet bekend, nadat het haar niet was gelukt coalitiepartner SaS over te halen voor te stemmen.

Nieuwe stemming

Volgens een woordvoerder van de partij van Radicova kan bij succes van het overleg woensdag donderdag al opnieuw worden gestemd over de steun aan het noodfonds.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Herman Van Rompuy blijven vol vertrouwen dat Slowakije ''volledig bewust is van het belang van een meer flexibel en uitgebreid noodfonds''. Dat lieten de twee leiders woensdag weten na de nee-stem van het Slowaakse parlement dinsdagavond.

De Europese leiders riepen de Slowaakse politici op om ''boven kortetermijnpolitiek uit te stijgen en de volgende mogelijkheid te grijpen'' om in te stemmen met de uitbreiding van de bevoegdheden van het fonds (EFSF). Naar verwachting zal de tweede stemming in Slowakije hierover nog deze week plaatsvinden.

Alles over de eurocrisis