NEW YORK - De 140 bestuursvoorzitters van vooraanstaande Amerikaanse concerns zijn de afgelopen maanden aanzienlijk somberder geworden over de economische vooruitzichten.

Dat bleek donderdag uit onderzoek van de organisatie Business Roundtable.

De index die het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie weergeeft, daalde van 109,9 punten in het tweede kwartaal tot 77,6 punten in het derde kwartaal. Dat is de laagste stand sinds het vierde kwartaal van 2009.

Een stand boven 50 punten geeft aan dat de topmannen nog wel op economische groei rekenen.

Gesteggel

De bestuursvoorzitters verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar met 1,8 procent groeit. Bij het vorige onderzoek, dat eind maart gepubliceerd werd, was de beoogde groei nog 2,8 procent.

De daling heeft alles te maken met het politieke gesteggel in Washington over de Amerikaanse begroting en met de Europese schuldencrisis.

Uitdaging

''Het afgelopen kwartaal was een uitdaging voor onze economie'', zei Jim McNerney. Hij is de hoogste baas van Boeing en voorzitter van de Business Roundtable.

''De periode bracht ons hoge olieprijzen, een voortslepende schuldencrisis in Europa, discussie over ons eigen schuldenplafond en een afwaardering van de VS door Standard & Poor's. Dat alles bij elkaar leidde tot meer onzekerheid.''

Bijna een kwart van de bestuursvoorzitters verwacht in het komende halfjaar banen te schrappen. 36 procent van de topmannen verwacht juist mensen aan te nemen. Dat was in het tweede kwartaal nog 51 procent. Het aantal directeuren dat rekent op een omzetstijging daalde van 87 procent in het tweede kwartaal naar 65 procent.