AMSTERDAM - Clenbuterol staat ook in 2012 op de lijst van verboden stimulerende middelen in de sportwereld. Dat maakte het wereldantidopingagentschap WADA dinsdag bekend.

Er komt ook geen maximum hoeveelheid clenbuterol die sporters in hun lichaam mogen hebben. Speculaties hierover deden wel de ronde in de nasleep van de dopingzaak rond drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador.

Bij de Spanjaard werd tijdens een controle in de Tour van 2010 een minieme hoeveelheid clenbuterol aangetroffen. Pas in november van dit jaar wordt duidelijk of Contador wordt geschorst en hij zijn Tourzege moet afstaan aan de nummer twee van 2010, Andy Schleck.

Experts

“Clenbuterol is en blijft een verboden middel”, luidt een statement van het WADA. “Er komt ook geen drempel of maximum of iets in die geest. Dit is de uitkomst van een overleg tussen experts.”

De verklaring van het WADA betekent nog niet dat Contador hoeft te wanhopen. Volgens de klimmer testte hij positief na het eten van besmet vlees. “Elke zaak heeft zijn eigen context”, stelt het WADA. “Alle elementen moeten altijd in beschouwing worden genomen.”