AMSTERDAM – Nederland is van de vijfde naar de tiende plaats gezakt op de wereldranglijst van meest concurrerende IT-landen.

De Verenigde Staten handhaven hun koppositie, gevolgd door Finland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Dat blijkt dinsdag uit de IT Industry Competitiveness Index 2011 van de Business Software Alliance (BSA). De index is voor de vierde keer verschenen en vergelijkt 66 landen op diverse indicatoren die bijdragen aan een gezond IT-klimaat.

De daling in Nederland is te wijten aan de beperktere aandacht voor innovatie en onderzoek. “In de komende jaren ligt de bal bij politici en bedrijven om de prestaties van Nederland op deze gebieden te verbeteren en erin te investeren. Alleen dan is een substantiële verbetering van de IT-concurrentiekracht mogelijk”, aldus de onderzoekers.

Maleisië

Landen die traditioneel sterk zijn, eindigen ook in 2011 hoog op de ranglijst. Ze weten te profiteren van hun solide fundament en opgebouwde voorsprong.

Ze krijgen echter wel te maken met nieuwe uitdagers uit opkomende economieën. Maleisië is dit jaar een van de grootste stijgers in de index. Het land steeg vergeleken met 2009 11 plaatsen dankzij een forse verhoging in investeringen in Research & Development. Ook India steeg 10 plaatsen.

De landen Singapore, Mexico, Oostenrijk, Duitsland en Polen boekten dit jaar ook “grote vooruitgang” door op alle indicatoren beter te presteren.

Kamervragen

Afke Schaart, Tweede Kamerlid van de VVD, laat aan NU.nl weten Kamervragen in te dienen over de situatie. Zij wil van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) weten hoe het zo ver heeft kunnen komen.

"Verhagen moet meer aandacht geven aan ICT. Hij heeft eerder aangegeven dat het een belangrijke sector is voor de groei van de economie. Toch blijft de aandacht beperkt", aldus Schaart.