AMSTERDAM - Finland blijft ondanks Europese druk bij de eis dat Griekenland een onderpand moet geven voor de Finse bijdrage aan het steunplan van de eurolanden voor de Grieken.

Dat heeft een woordvoerder van het Finse ministerie van Financiën vrijdag gezegd. ''Dat is niet onderhandelbaar.''

Alleen over de vorm van dat onderpand kan onderhandeld worden, zei hij. De aanvankelijke afspraak dat de Grieken een borgsom op een Finse rekening zouden storten, lijkt wel van tafel. Zonder onderpand dreigt Finland niet akkoord te gaan met het steunplan.

Ook vrijdag onderhandelden vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën van de eurolanden met de Finnen en Grieken over een alternatieve garantieregeling.

Eis

Eerder vrijdag meldde de nieuwssite EUobserver.com op gezag van een anonieme bron binnen het Finse ministerie van Financiën, dat Helsinki onder vooral Duitse en Nederlandse druk zijn eis zou laten varen. Maar dat werd later met klem tegengesproken.

Elke vorm van onderpand moet door alle 17 landen van de eurozone worden goedgekeurd.

Duitsland en Nederland

Onder andere Duitsland en Nederland hadden laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de afgesproken storting van contant geld op een Finse spaarrekening in ruil voor steun.

Vorige week maakte de Finse regering de overeenkomst met de Grieken over de steun bekend. Hierover ontstond veel commotie omdat de overeenkomst het Griekse steunpakket in gevaar zou brengen.

Essentiële voorwaarde

De andere eurozoneleiders moesten wel hun fiat geven aan het bilaterale akkoord.

Zowel de Finse premier als de ministers van Financiën van het Scandinavische land gaven deze week aan dat enige vorm van onderpand een essentiële voorwaarde is voor de steun aan het Griekse noodpakket.

De premier stond wel open voor onderhandelingen. "Als de overeenkomst niet mogelijk is, moeten we een nieuw model vinden."