DEN HAAG - Premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg om te praten over de komst van een soort Europese begrotingsautoriteit.

Rutte zei dinsdag kort voor het begin van het Kamerdebat over de steun aan het noodlijdende Griekenland: ''Als landen niet voldoen aan de begrotingsregels moeten dat soort landen harde sancties opgelegd krijgen. Maar we moeten niet meteen over structuren gaan praten. Dat is voor mij vers 2.''

CDA pleitte dinsdag weer voor een Europese begrotingsautoriteit. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) meldde maandag dat hij al in Brussel ijvert voor een onafhankelijk orgaan dat begrotingsdiscipline kan afdwingen bij Europese landen. Een Kamermeerderheid heeft daartoe vorig jaar mei opgeroepen via een motie van VVD en CDA.

Rutte

Ook zei Rutte in april nog dat Nederland wat hem betreft ''bakken vol soevereiniteit'' overdraagt aan Brussel op het gebied van toezicht op begrotingsbeleid, als dat er maar toe leidt dat landen als Griekenland, Ierland en Portugal hun overheidsfinanciën beter op orde gaan houden.

''Ongelukkig.'' Zo betitelde Rutte zijn communicatie na de laatste Europese top en hij bood zijn excuses aan.

''Ik heb geen handige som gemaakt, die liet slechts een deel van het verhaal zien'', aldus Rutte. Op aandringen van de Kamer zei de premier dat hij verkeerd heeft gecommuniceerd. ''Beter laat dan nooit, jammer dat het zo lang heeft moeten duren'', stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent.

D66

D66 Tweede Kamerlid Wouter Koolmees wil dat het kabinet stopt ''de zaken rooskleuriger voor te doen'' en vraagt het ''eerlijke verhaal'' te vertellen over het steunpakket aan Griekenland.

Koolmees is blij dat Rutte zijn excuses heeft aangeboden voor onduidelijkheid over de grootte van het steunpakket. Maar volgens hem is er nog discussie of ''het ging om verkeerde communicatie of om een echte fout''.

Zo trok het D66-Kamerlid de cijfers in twijfel over de private steun van banken en verzekeraars. Rutte heeft gezegd dat de publiek-private steun voor de Grieken gelijk op gaat. Maar volgens Koolmees is ''het beeld helemaal niet fifty-fifty''.

Dat zou komen doordat Europese landen nog geld moeten uitgeven om de private bijdrage mogelijk te maken en hij verweet het kabinet deze publieke uitgaven niet mee te tellen.

PvdA

Volgens de PvdA is er sprake van een patroon waarbij het kabinet financiële steun aan de eurozone telkens kleiner wil doen lijken dan echt het geval is.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk komt dat door angst van de regeringspartijen VVD en CDA voor de eurosceptische PVV. ''Daarom wordt er geprobeerd niet teveel de indruk te wekken dat het ons allemaal geld kost'', aldus Plasterk dinsdag.

Volgens Plasterk is het ''bezopen'' dat het kabinet door de kritische opstelling van de PVV het draagvlak mist om problemen op te lossen. ''Midden in zo'n grote crisis''. Omdat de PVV steun aan andere eurolanden afwijst, is het kabinet afhankelijk van oppositiepartijen om een meerderheid te krijgen voor de Europese plannen.

Plasterk vindt dat dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) telkens de indruk heeft gewekt dat het recente steunpakket aan Griekenland ongeveer 90 miljard euro zou kosten. Maar toen hij terugkwam van de eurotop in juli, bleek het bedrag opeens 250 miljard, stelde Plasterk. ''Hoe kan het zijn dat we zo op het verkeerde been zijn gezet?''

VVD

Het is goed dat premier Mark Rutte door het stof is gegaan vanwege de verwarring over de steun aan Griekenland. Maar Helma Neppérus, Tweede Kamerlid voor de VVD, wil graag horen hoe dit soort situaties in de toekomst wordt voorkomen.

Voor Neppérus moet het gaan over de vraag ''hoe we gaan zorgen dat Spanje, Italië en Portugal echt maatregelen gaan nemen en zorgen dat de overheidseconomie op orde komt.'' Want: ''Daar worden we toch echt wat ongeduldig van. Er zal iets moeten gebeuren, anders komen we hier elke maand voor bijeen. Als je niet uitkijkt wordt dit een bodemloze put.''

CDA

Ook regeringspartij CDA vraagt het kabinet nu helderheid te scheppen over hoe het steunpakket voor Griekenland in elkaar zit. Het kabinet moet volgens Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA het ''omvangrijke dossier nogmaals uitleggen met alle zekerheden en onzekerheden'' over de publieke steun en de private bijdrage van banken en verzekeraars.

PVV

Waar eindigt dit? PVV-Kamerlid Teun van Dijck maakte zich dinsdag zorgen over het aantal landen dat mogelijk een beroep wil doen op het Europees noodfonds.

De PVV is en blijft tegen financiële steun aan de Grieken en zal ook nooit instemmen met het verhogen van het noodfonds. ''Ook Ierland en Portugal hangen al aan het infuus en andere landen willen straks mee-eten uit de ruif van het noodfonds dat daardoor steeds wordt uitgebreid.''

Garant

Volgens de PVV'er gaat het van kwaad tot erger: ''Nederland staat voor bijna 60 miljard euro garant voor leningen aan probleemlanden.

Van Dijck wil weten of de eerder door Rutte gepresenteerde cijfers correct zijn. ''Als ze kloppen, betekent dit dat de belastingbetaler twee derde van de Griekse schuld op zich neemt. En dat tegen een zeer schappelijke rente van 3,5 procent en een lekker lange looptijd. Griekenland wordt rijkelijk beloond voor zijn slechte gedrag.''

Want: ''Opeens konden de Grieken hun schulden niet meer terugbetalen. In plaats van ze uit de euro te knikkeren gingen we ze geld lenen.''

SP

Oppositiepartij SP wil dat premier Mark Rutte het parlement duidelijk maakt dat hij een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven met zijn uitleg van de uitkomst van de eurotop in juli. Als het antwoord de socialisten niet bevalt, dient de partij een motie van afkeuring in.

''We hebben niet zoveel aan excuses over verwarring, maar wel dat dat we volledig en juist worden geïnformeerd. Doet hij dat niet, dan solliciteert hij naar een motie van afkeuring'', aldus SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang dinsdag.

ChristenUnie

De ChristenUnie wil weten of minister De Jager voor of tegen een verhoging is van het noodfonds voor de eurozone. Ook wil de partij weten of hij voor of tegen het invoeren is van een gezamenlijke uitgifte van staatsobligaties in de eurozone.

Volgens de ChristenUnie is het niet duidelijk wat de lijn is van de regering over de twee punten. ''Het kabinet geeft dubbele signalen af. Ik hoef alleen maar ja of nee te horen'', aldus ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carola Schouten.