AMSTERDAM – Veel tabletfabrikanten zullen in het derde kwartaal van 2011, naar verwachting eind september, de prijzen van tabletcomputers verlagen.

Dat stellen anonieme bronnen bij laptopfabrikanten tegenover Digitimes.

Het gebrek aan succes op de tabletmarkt voor veel fabrikanten is reden om de prijzen aan te passen. Apple domineert de markt met de iPad en houdt concurrentie op grote afstand. Alleen Samsung doet het tot nu toe redelijk, maar is betreffende een nieuwe Galaxy Tab momenteel in rechtszaken verwikkeld met Apple.

Prijzenoorlog

De prijsverlagingen eind september kunnen volgens de bronnen mogelijk een prijzenoorlog op de tabletmarkt veroorzaken.

Research In Motion (RIM) en HTC hebben eerder al gezegd hun pijlen te richten op 2012. Ook bij Samsung en Motorola zouden de huidige verkopen tegenvallen. Eerder verlaagden Motorola, HP, Asustek en Acer al de prijzen van hun tablets.

350 dollar

De bronnen verwachten twee momenten waarop prijsverlagingen worden doorgevoerd. Eind september en rond de feestdagen moeten tablets aanzienlijk goedkoper worden met een gemiddelde prijs van 350 dollar.

Deze prijs zou omgerekend neerkomen op 250 euro, maar dat gebeurt bij tablets en veel andere gadgets in de praktijk niet. Zo kost de iPad in de Verenigde Staten 499 dollar en in Nederland 479 euro.

Gemiddeld zijn tablets dan ook verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 euro. In de toekomst zouden de prijzen zelfs dalen naar een gemiddelde van 300 dollar, aldus de bronnen. Dat zou dan neerkomen op ongeveer 300 euro.