ROME - De grootste vakbond van Italië, CGIL, wil een algehele staking organiseren uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de Italiaanse regering. Dat zei vakbondsleider Susanna Camusso zondag in de Italiaanse krant La Repubblica.

''Ik zie geen andere manier om de onrechtvaardigheid van deze bezuinigingen te bestrijden'', stelde Camusso. Volgens haar bedreigen de plannen de economische groei van Italië. De datum voor de staking wordt volgens haar op 23 augustus bepaald.

De regering van premier Silvio Berlusconi nam vrijdag plannen aan die in de komende jaren moeten zorgen voor ruim 45 miljard euro aan besparingen. Die sanering moet een einde maken aan de onrust op de markten over de financiële toekomst van het land.

Staatsschuld

Italië stond de afgelopen weken onder grote druk van de Europese Centrale Bank en van landen als Duitsland en Nederland. Zij eisten van Berlusconi grotere bezuinigingen dan eerder aangekondigd en concrete maatregelen om de al jaren zwak presterende Italiaanse economie te hervormen.

Italië heeft een relatief laag overheidstekort, maar de staatsschuld wordt binnen de eurozone alleen door die van Griekenland overtroffen.

Pensioenleeftijd

De plannen voorzien onder meer in de hervorming van de arbeidsmarkt, zodat het eenvoudiger wordt voor bedrijven om mensen aan te nemen en te ontslaan. Daarnaast moet de pensioenleeftijd omhoog.

Om meer geld op te halen wil de regering onder meer de btw verhogen en een speciale belasting invoeren op de hoogste inkomens. Verder worden er de komende jaren miljarden gekort op de budgetten van provincies en lokale overheden.

'Gemiste kans'

De Italiaanse hoofdeconoom van de OESO, Pier Carlo Padoan, noemde de plannen ''een gemiste kans''. Volgens hem worden er geen maatregelen genomen die de economische groei stimuleren en wordt te weinig gedaan tegen belastingontduiking.

De voorzitter van werkgeversorganisatie Cofindustria, Emma Marcegaglia, bekritiseerde de nieuwe belasting die de regering wil doorvoeren op hoge inkomens. Zij vreest dat Italiaans talent daarmee naar het buitenland wordt gejaagd.

Dossier: Eurocrisis