AMSTERDAM – Marktpartijen vragen zich af welk land het volgende slachtoffer zal zijn van een afwaardering van een van de drie grote kredietbeoordelaars. Speculaties dat Moody’s de kredietwaardigheid van Japan omlaag zal schroeven, nemen toe.

Standard & Poor's schroefde afgelopen week de kredietstatus van de VS omlaag van de hoogste Triple A-status naar AA+. Op de vraag welk Aziatisch land het grootste risico loopt, antwoordden de meeste marktpartijen Japan, zo meldt persbureau Reuters dit weekeinde.

Moody’s heroverweegt zijn AA2-rating op het land en zal binnen enkele weken met een nieuw oordeel komen. Kredietbeoordelaars S&P en Fitch verlaagden het Japanse schuldpapier eerder al tot AA-, met negatieve vooruitzichten.

De staatsschuld van Japan is relatief gezien hoger dan die van de Verenigde Staten. De bruto-overheidsschuld bedraagt 8800 miljard euro oftewel 229 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook worden Japanse politici als minder daadkrachtig beschouwd dan politici in de VS.

Nieuw-Zeeland

Naast Japan zijn er in de regio andere landen met een begrotingsmarge die beperkter is dan tijdens de financiële crisis in 2008, bericht de Belgische krant De Standaard zaterdag in een analyse. Het zou gaan om de landen Taiwan en Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland heeft momenteel een netto-schuld van 148 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, ofwel 77 procent van het bbp.

Indonesië

De overheidsschuld van Taiwan bedraagt niet meer dan 40 procent van het bbp, maar volgens de kredietbeoordelaars is het land kwetsbaar vanwege de grote afhankelijkheid van export.

Aziatische landen die in de toekomst juist kunnen rekenen op een opwaardering van hun kredietwaardigheid zijn Indonesië en de Filippijnen.