AMSTERDAM – De Amerikaanse toezichthouder op de beurzen, de Security and Exchanges Commission (SEC), zou een onderzoek starten naar de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

Dat meldt persbureau Bloomberg zaterdag op basis van een bron die bekend is met de situatie. S&P verlaagde de kredietwaardigheid van de VS op 5 augustus van de hoogste AAA-status naar AA+.

De kredietbeoordelaar stelde er niet gerust op te zijn dat de VS zijn overheidsfinanciën weer op orde kunnen krijgen. Ook de recente verhoging van het schuldenplafond kon die zorg niet wegnemen. Op 14 juli had S&P de VS al een waarschuwing gegeven.

Het loslaten van die Triple A-status voedde de zorgen die er toch al heersten onder beleggers. Wereldwijd is er bijna 5 biljoen euro aan beurswaarde verdampt.

Geheim

De Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen zou nu de methode waarmee S&P heeft gerekend aan een onderzoek willen onderwerpen. Ook zou de SEC willen weten of de kredietbeoordelaar zijn beslissing voldoende geheim heeft gehouden of dat er al handelaren op de hoogte waren voordat het besluit bekend werd gemaakt.

De Amerikaanse overheid uitte eerder al kritiek op het besluit van S&P. Volgens functionarissen zou S&P hebben gerekend met schulden die 2 biljoen dollar hoger liggen dan de schuldenberg in werkelijkheid is.

De twee andere belangrijke spelers op de markt van kredietbeoordelaars, Fitch en Moody’s, zien geen reden om de VS de Triple A-status te ontnemen.