ROME - De Italiaanse regering was woensdag wederom in de ban van de schuldencrisis die het land bedreigt.

Minister van Financiën Giulio Tremonti hield Europees topoverleg, terwijl premier Silvio Berlusconi zijn toespraak in het Italiaanse parlement uitstelde tot na de sluiting van de financiële markten.

Berlusconi zou de gelegenheid te baat kunnen nemen om nieuwe bezuinigingen en stimuleringsmaatregelen voor de economie aan te kondigen. Die vertoont al jaren nauwelijks groei.

''Ik ben sceptisch dat Berlusconi met een concrete agenda zal komen, maar hoop dat hij belooft snel een concreet en onpartijdig actieplan te presenteren'', zei een analist tegen persbureau AFP.

Juncker

Eerder op de dag ontmoette de Italiaanse minister van Financiën, Giulio Tremonti, in Luxemburg de voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker. ''We hadden een lange discussie over de problemen in de eurozone'', zei Juncker na de ontmoeting. Tremonti sprak van een ''vruchtbare discussie''.

Dinsdagavond sprak Tremonti al met eurocommissaris Olli Rehn. Volgens de Europese Commissie ging het toen niet over eventuele financiële steun aan Italië.

Italië

De commissie sprak woensdag naar aanleiding van het gesprek nogmaals steun uit aan de Italiaanse regering. ''Minister Tremonti en de autoriteiten doen alles wat nodig is om Italië op het spoor van hogere, duurzame groei te zetten'', stelde de commissie in een verklaring.

Volgens een econoom van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo kan waarschijnlijk echter geen enkele regeringsmaatregel de financiële markten tot rust brengen. ''Italië moet niet boeten voor binnenlandse problemen, maar voor factoren die samenhangen met de bredere Europese crisis. Bezuinigingen naar voren halen zal de markten waarschijnlijk niet kunnen kalmeren.''

Onder druk

Dinsdag hielden financiële functionarissen in Italië al een spoedoverleg over de schuldenproblematiek in het land. Na afloop lieten zij in een verklaring weten dat het financiële systeem solide is.

De waarde van Italiaans staatspapier staat niettemin zwaar onder druk. Het rendement op Italiaanse 10-jarige staatsobligaties steeg woensdag iets verder tot 6,29 procent. Een hoger rendement op een obligatie betekent een lagere waarde.

Bankaandelen

Ook Italiaanse bankaandelen hebben het zwaar te verduren. De financiële fondsen openden woensdag opnieuw lager op de beurzen.

Aandelen van de twee grootste Italiaanse banken zijn sinds begin juli meer dan 20 procent in waarde gedaald. De Italiaanse aandelenbeurs noteerde woensdag de laagste stand van de afgelopen 27 maanden.

Zapatero

Ook de Spaanse premier José Rodriguez Zapatero is woensdag teruggekomen van zijn vakantie voor een spoedbespreking over de schuldenproblematiek in het Zuid-Europese land.

Dossier: Eurocrisis