AMSTERDAM – Eurolanden die zich niet houden aan de budgetaire regels van het Europese Stabiliteitspact moeten hun EU-subsidies teruggeven. Zodoende kunnen landen worden gedwongen om hun staatsfinanciën onder controle te krijgen.

Dit verklaart de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, in een zondag gepubliceerd interview me de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Je kan snel stoppen met betalingen van de EU aan die landen die de regels breken”, vertelt Schäuble. “We hoeven niet te wachten tot het kind in de put is gevallen.”

In de regels van het Stabiliteitspact, afgesproken in 1997, staat dat landen in de eurozone geen groter begrotingstekort mogen hebben dan 3 procent van hun bruto nationaal product. Ook moet er een verbetering zijn in de staatsfinanciën op de lange termijn.

Fiat

Het breken van het stabiliteitspact door verschillende landen wordt wel gezien als een fiat voor landen zoals Griekenland om zich ook niet meer aan de regels te houden.

De minister verdedigt verder de steun die de eurolanden aan Griekenland hebben gegeven. Volgens hem is er geen sprake van een transfer-unie, waarin landen garant staan voor de fouten van een ander land.

Stimulans

Bundesbank president Jens Weidmann waarschuwde vorige week dat het nieuwe steunpakket aan Griekenland van 109 miljard euro een stimulans was voor armere eurolanden om het niet zo nauw te nemen met de staatsfinanciën.

“Wij creëren geen geharmoniseerd renteniveau. Wij zijn niet schuldenrisico aan het collectiviseren. We creëren effectieve crisismechanismes. Niets meer, niets minder”, aldus Schäuble.

Zie ook: dossier eurocrisis