AMSTERDAM – Het aantal faillissementen in de detailhandel is weer aan de stijgende hand, na een terugval in 2010. Voor de rest van het jaar verwachten economen geen verbetering.

Dat blijkt vrijdag uit een rapport van ING Economisch Bureau. In mei, de maand waarin het vakantiegeld uitbetaald moest worden, was er met 51 faillissementen sprake van een verdubbeling.

De piek was nagenoeg gelijk aan de 50 winkeliers die in mei van crisisjaar 2009 de deuren voorgoed moesten sluiten. “De stijging toont aan dat de detailhandel wederom een zeer moeilijk jaar doormaakt”, aldus de economen van ING.

Margedruk

De toename van het aantal failliete ondernemers is het gevolg van margedruk. Winkeliers hebben last van hogere inkoopprijzen, veroorzaakt door prijsstijgingen van grondstoffen en voedingsmiddelen.

Ondernemers hebben moeite om die kosten door te berekenen, vanwege de dalende koopkracht van consumenten en een scherpere concurrentie, onder andere met webwinkels.

Vooruitzichten

Aanvankelijk hoopten de economen dit jaar op een voorzichtig herstel van de detailhandel. Maar cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek laten eerder een verslechtering dan een verbetering zien, aldus de economen.

ING verwacht dat het aantal faillissementen in de tweede helft van 2011 verder zal stijgen. De hoge grondstofprijzen zullen ook de komende maanden van invloed blijven op de marges, evenals de dalende koopkracht onder consumenten.