ATHENE - Het Griekse parlement heeft woensdag met 155 stemmen voor en 138 tegen ingestemd met het plan om 28 miljard euro te bezuinigen. Dat moet de weg vrij maken voor een noodlening van 12 miljard euro van Europese landen en het IMF.

Hiermee is de weg vrij voor miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Donderdag zal in het parlement opnieuw worden gestemd, dan over wetgeving om de bezuinigingen door te voeren.

De 12 miljard euro zijn direct nodig om aan de schulden op korte termijn te voldoen. Dit bedrag maakt deel uit van een pakket van 110 miljard euro.

Premier George Papandreou riep het parlement eerder op de dag met klem op met zijn besparingsplannen in te stemmen. Als het land noodleningen van de EU en het IMF misloopt, zal het naar verwachting zeer binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Betogers

De sfeer in Athene is momenteel grimmig. Betogers raakten woensdagochtend in de buurt van het parlementsgebouw opnieuw slaags met de politie. De botsingen werden in de loop van de dag heviger. De politie vuurde traangasgranaten af.

Minister Jan Kees de Jager houdt nog een slag om de arm als het Griekse parlement instemt met het totaalpakket aan bezuinigingen.

''Morgen wordt er nog gestemd over de wetgeving. Dus vandaag is nog niet de dag om de vlag uit te hangen", zei De Jager in een debat in de Tweede Kamer.