AMSTERDAM – Belgische toppolitici gaan een charmeoffensief beginnen bij investeerders in Londen. De Belgische premier en minister van Financiën willen investeerders ervan overtuigen dat het land niet hetzelfde is als Griekenland of Portugal.

Dit meldde persbureau Reuters zaterdag.

Aankomende maandag zullen de Belgische premier Yves Leterme en de minister van Financiën, Didier Reynders een bezoek brengen aan de Britse hoofdstad om de financiële staat van onze zuiderburen te bespreken met investeerders.

“Het geeft een sterk signaal af om dit bericht persoonlijk te brengen”, aldus een woordvoerder van Leterme. Volgens een anonieme bron is het erg belangrijk dat landen actief met investeerders praten in deze volatiele markt.

België bezit een plek tussen landen als Duitsland en Griekenland in als het gaat om staatsfinanciën.

Staatsschuld

Het land heeft een staatsschuld van 96,1 procent van het bruto nationaal product. Verder worden de lopende coalitiebesprekingen gezien als een risico omdat het land hierdoor moeilijk bezuinigingen kan doorvoeren.

Kredietbeoordelaars zoals Fitch en Standard & Poor’s hebben gedreigd het kredietoordeel van België te verlagen omdat er nog steeds geen nieuwe overheid is. België zou ongeveer 1,3 procent meer moeten betalen als het nu schulden uitgeeft dan Duitsland.

Alles over de eurocrisis