WASHINGTON - Hackers hebben een digitale aanval gepleegd op de computersystemen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De achtergrond van de daders is niet duidelijk, wat ze hebben buitgemaakt evenmin.

Persbureau Bloomberg en de krant The New York Times hadden de cyberaanval zaterdag naar buiten gebracht.

''Vorige week ontdekten we een verdachte overdracht van bestanden. Uit onderzoek bleek dat een gekraakte computer bij het IMF was gebruikt om in IMF-systemen te komen", schreef IMF-topman Jonathan Palmer enkele dagen geleden in een e-mail aan medewerkers, waarop Bloomberg de hand heeft weten te leggen. Een IMF-woordvoerder bevestigde alleen dat er ''onderzoek wordt gedaan naar een incident".

Volgens Bloomberg hadden de hackers ''banden met een buitenlandse regering". Om welk land het gaat, is niet bekend. Bij cyberaanvallen wordt vaak gewezen naar China.

Gmail

Zo werden hackers uit dat land ervan beschuldigd te hebben ingebroken in de accounts van honderden prominente gebruikers van Googles e-maildienst Gmail. Onder de doelen waren belangrijke Amerikaanse regeringsfunctionarissen, Chinese politieke activisten en journalisten.

Enkele maanden geleden zouden Chinese hackers e-mailadressen van de Australische regering hebben belaagd. Een vergelijkbare cyberaanval op het Franse ministerie van Financiën werd ook in verband gebracht met China.