ROTTERDAM - Eurocommissaris Neelie Kroes deelt de Nederlandse zorgen over een vrij en open internet. Het wetsvoorstel dat eind mei door de oppositiepartijen naar voren werd gebracht om netneutraliteit bij wet vast te leggen, vindt zij echter prematuur.

Dat laat Kroes weten naar aanleiding van vragen van Webwereld.

Lidstaten van de Europese Unie kunnen zelf aanvullende wetgeving maken bovenop de bestaande Europese telecomregulering. D66, PvdA, GroenLinks en SP lieten eind mei weten dat zij van deze mogelijkheid gebruik willen maken en de netneutraliteit in Nederland in de wet vast willen leggen.

De nieuwe wet zou internetproviders moeten verbieden om bijvoorbeeld websites of andere diensten te blokkeren voor internetters. De plannen worden gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Onderzoek

Kroes is echter niet overtuigd van de Nederlandse plannen. Zij benadrukt dat het beter is eerst de resultaten van BEREC af te wachten. Deze werkgroep, waarin de Europese toezichthouders op het gebied van telecom zijn verenigd, doet sinds april onderzoek naar de mobiele breedbandmarkt.

"Totdat BEREC eind dit jaar rapport uitbrengt, lijken wettelijke verplichtingen voor internetproviders prematuur," zo stelt het directoraat van Kroes.