AMSTERDAM - De Nederlandse sprinter Patrick van Luijk maakt donderdagavond in Oslo zijn debuut in de Diamond League. De 26-jarige atleet moet het op de 200 meter opnemen tegen onder meer Usain Bolt.

"Ik kom inderdaad meteen de allergrootste naam in de atletiek tegen", blikt Van Luijk tegenover NUsport vooruit. "Misschien zelfs wel de allergrootste naam in de sportwereld."

De Nederlander wil zich vooral op zijn eigen race gaan richten. "Ik heb al eens eerder tegenover Bolt gestaan (4x100m tijdens de Spelen in Peking, red.), maar het is voor het eerst dat ik individueel tegen hem moet. Toch ga ik niet op hem focussen. Ik moet zorgen dat ik zelf goed presteer."

Stap voorwaarts

Van Luijk heeft als doel om zijn beste seizoentijd op de 200 meter (20.62) te verbeteren. De sprinter wil dit seizoen sowieso een grote stap voorwaarts zetten.

"Ik heb de laatste jaren te kampen gehad met een aantal blessures, maar ik voel me nu goed. Het hoofddoel is kwalificatie voor de Spelen van Londen. Daarvoor moet ik nog wel een stap maken. Dat moet nu gaan gebeuren."

Goed moment

De uitnodiging voor deelname aan de Diamond League komt daarom op een goed moment. "Dit soort wedstrijden motiveren enorm. En wie weet, als ik hier goed presteer mag ik misschien wel vaker meedoen aan deze topwedstrijden."

De atleet heeft het gevoel dat zijn beste jaren voor hem liggen. Vooral tijdens de Olympische Spelen van Londen wil Van Luijk indruk maken. Na in 2008 deelgenomen te hebben op de estafette, wil hij zich nu kwalificeren op een individueel nummer (100 en/of 200 meter).

Martina

Niettemin blijft ook de estafette een belangrijk onderdeel. "Met de komst van Churandy Martina denk ik dat we een ploeg hebben die in staat is goede resultaten te boeken. Maar daar wil ik nu nog niet te veel bij stilstaan."

"Ik moet me vooral gaan focussen op mijn eigen prestaties. Als wij met zijn allen niet hard lopen, is dat zonde voor het team. Maar als we allemaal wel de juiste snelheid hebben, kan het heel mooi worden."

De 200 meter is donderdagavond het afsluitende nummer op de Diamond League. De wedstrijd gaat om kwart voor tien van start.