DEN HAAG/BRUSSEL - Nederland loopt op alle terreinen voorop als het gaat om digitalisering binnen Europa, alleen bij mobiel internet blijft ons land achter op de rest. 

Dat blijkt uit een eerste onderlinge vergelijking van de Europese lidstaten op basis van de Digitale Agenda door de Europese Commissie, waar telecomtoezichthouder Opta donderdag over bericht.

''Mobiel internet blijft achter bij het Europese gemiddelde en is duidelijk nog in ontwikkeling'', aldus de Opta. Nederland heeft daarentegen de hoogste penetratie van breedband van de Europese lidstaten; 91 procent van de huishoudens en bedrijven heeft breedband via een vast netwerk en dat netwerk is ook snel.

Meer dan de helft van de verbindingen heeft een snelheid van meer dan 10 MB per seconde. ''Wat in Europees verband perspectief zeer hoog is.''

Grensoverschrijdend

De Europese Commissie is verder tevreden over de snelheid waarmee overheden internet omarmen. Grensoverschrijdende online aankopen groeien echter 'amper', zo constateert de commissie. 

Ook het aantal Europese MKB-bedrijven dat een webwinkel voert, blijft achter bij de doelstellingen van de commissie. 

Volgens die doelstellingen moet de helft van de Europeanen met een internetaansluiting in 2015 online aankopen doen. Dat percentage is in landen als Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken al lang bereikt (ongeveer 77 procent), maar in bijvoorbeeld Bulgarije en Roemenië trekt nog geen drie procent online zijn portemonnee.

Onderstaande kaart geeft enkele cijfers weer uit de Digitale Agenda van de Europese Commissie. Het percentage huishoudens met toegang tot het internet is groen weergegeven. Blauw geeft het percentage van alle breedbandverbingingen weer met een snelheid gelijk of groter dan 10 MBit. Het aantal mobiele breedbandverbindingen per 100 inwoners is paars weergegeven. De kaart is gebasseerd op deze cijfers.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma