AMSTERDAM – Geruchten rond een dienst van TomTom vergelijkbaar met Google Street View doen de afgelopen dagen de ronde nadat in verschillende landen camera-auto’s van het bedrijf werden gefotografeerd.

Google gebruikt voor opnames van Street View ook speciale auto’s uitgerust met camera’s op het dak. Door deze foto’s kunnen gebruikers als het ware door straten lopen.

De afgelopen dagen werden in verschillende landen soortgelijke auto’s van TomTom gespot, zo meldt Engadget. Het zou vooral om Europese landen gaan, maar uit reacties op het artikel blijkt dat de auto’s ook in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika zijn gespot.

Mogelijkheid

Uiteraard is het verre van zeker dat deze busjes gebruikt worden voor een Street View-dienst, maar de mogelijkheid is er. Bovendien bevinden Google en TomTom zich al langer op hetzelfde terrein. Zo biedt Google ook navigatiesoftware aan.

Engadget wijst ook op het feit dat TomTom TeleAtlas heeft overgenomen. Dit bedrijf gebruikt auto's uitgerust met camera's, lasers en GPS om kaarten te ontwikkelen.

'Mapping vans'

Een woordvoerster van TomTom zegt in een reactie dat het gaat om zogenoemde 'mapping vans', die alleen tot taak hebben om de plattegronden te verbeteren. "Deze auto’s rijden rond om de kaarten te optimaliseren. Met de mobile mapping technologie kunnen we steeds sneller en beter data verzamelen voor de digitale kaarten database."

"Deze informatie gebruiken we alleen intern en is niet voor commerciële doeleinden bestemd."