AMSTERDAM – Nokia wil de activiteiten rondom het besturingssysteem Symbian uitbesteden aan het bedrijf Accenture. Ook wordt er gesneden in het personeelsbestand

Dat maakt de Finse telefoonmaker woensdag bekend.

In februari werd bekend dat Nokia en Microsoft met elkaar in zee gaan en dat Nokia de toekomstige smartphones zou uitrusten met Windows Phone. Het eigen besturingssysteem Symbian leek daardoor naar de achtergrond te verschuiven en nu wordt duidelijk dat het project zal worden uitbesteed.

Overeenkomst

Drieduizend medewerkers van Nokia zullen naar verwachting overgaan naar Accenture. De samenwerking is nog afhankelijk van een definitieve overeenkomst. Deze overeenkomst wordt in de zomer van 2011 verwacht.

Accenture zou als alles rond is de software van Symbian en de ondersteuning hiervoor moeten gaan leveren aan ontwikkelaars. Het bedrijf zou ook betrokken worden bij het leveren van mobiliteitssoftware en andere diensten voor het Windows Phone-platform.

Personeelsbestand

Naast de samenwerking maakt Nokia woensdag bekend dat het het wereldwijde personeelsbestand wil afstemmen op de nieuwe strategie. Het bedrijf wil de operationele uitgaven voor Devices & Services in 2013 met een miljard euro verlagen.

Dit betekent dat naast de drieduizend medewerkers die naar Accenture gaan, het bestand met nog eens vierduizend medewerkers wordt teruggebracht voor eind 2012.

Medewerkers

“Het grootste gedeelte van deze vierduizend medewerkers werkt in Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk”, aldus Nokia. Overleg met de vakbonden in deze landen begint woensdag.

Nokia heeft wereldwijd zo'n 125.000 mensen in dienst. In maart werd al bekendgemaakt dat er eind april over een ontslagronde gepraat zou worden met het personeel.