AMSTERDAM – De meeste Amerikanen willen een smarpthone met Android. Toestellen met het besturingssysteem van Google zijn voor het eerst gewilder dan de iPhone van Apple.

Dat stelt onderzoeksbureau Nielsen op basis van cijfers over de periode van januari tot en met maart 2011.

31 procent van de ondervraagden gaf aan een Androidtoestel te willen. 30 procent wil een iPhone. In de periode juli tot en met september 2010, waar de nieuwe resultaten mee worden vergeleken, lag de situatie heel anders.

Toen wilde 26 procent een Androidtoestel terwijl 33 procent de voorkeur gaf aan een iPhone. Blackberry zakte in dezelfde periode van 13 procent naar 11 procent.

Verkoop

De wensen van de Amerikaanse consumenten zijn terug te zien in de verkoop. Volgens Nielsen bestaat de helft van alle verkochte smartphones in maart 2011 uit Androidtelefoons. Apple is goed voor 25 procent en 15 procent van alle verkochte smartphones zijn Blackberry’s.

Dit is overigens niet gemeten aan de hand van daadwerkelijke verkoopcijfers, maar is het resultaten van een enquête waarin consumenten konden aangeven welk toestel zij hadden aangeschaft.

Tablets zijn in het onderzoek buiten beschouwing gelaten.