AMSTERDAM – De Telegraaf Media Groep (TMG) is niet meer in de race voor de overname van SBS. SBS Nederland zou ongeveer 1 miljard euro moeten opbrengen.

Dat melden bronnen rondom het overnameproces vrijdag in de Volkskrant. De uitgever van de grootste krant van Nederland zou geen overeenstemming hebben bereikt met beoogd partner Cyrte, de investeringsmaatschappij die een deel van het vermogen van John de Mol beheert.

TMG zou zijn afgehaakt als gevolg van de combinatie van een hoge prijs en de voorwaarden die Cyrte aan de samenwerking stelde. De investeringsmaatschappij zou zeggenschap over de programmering willen.

Sanoma

John de Mol zou voor de overname van SBS 6, Net 5 en Veronica nu de handen ineen willen slaan met bladenuitgever Sanoma. Sanoma is in Nederland actief via print met bladen als Libelle, Donald Duck en Margriet en online met Schoolbank.nl, Startpagina.nl en NU.nl.

Sanoma is ook uitgever van een aantal tv-gidsen. Dat kan volgens de bronnen van belang zijn, omdat met de SBS-zenders ook het Veronica Magazine in de verkoop gaat. Die gids is met een oplage van zo'n 850 duizend exemplaren een van de grootste magazines van Nederland.

Hoogste

Sanoma zou in de eerste ronde het hoogste bedrag op tafel hebben willen leggen, aldus de bronnen van de krant. Volgende week moet duidelijk worden met welke partij of partijen ProSiebenSat1 gaat onderhandelen.

SBS Nederland is te koop gezet door ProSiebenSat1. TMG heeft een belang van zes procent in het Duitse tv-bedrijf en houdt dat nu zo.

De Mol

Ook De Persgroep zou een geïnteresseerde partij zijn. De Persgroep is in Nederland onder andere actief met Het Parool, De Volkskrant, het AD en Trouw.

John de Mol wil met SBS vooral een eigen platform om zijn programma's uit te proberen, zodat hij ze bij succes internationaal kan verkopen. Dat platform heeft hij al bij RTL, maar daar heeft hij het als minderheidsaandeelhouder niet alleen voor het zeggen. Mocht De Mol SBS krijgen, dan moet hij zijn belang in RTL kwijt.

Risico

"Ik weet niet of dit artikel correct is, maar als TMG zich terugtrekt dan is dat omdat ze de voorwaarden niet konden rechtvaardigen," reageert Analist Michel Veul van SNS Securities op het nieuws.

Veul zegt dat TMG met een discount op de sector wordt verhandeld. Dat komt gedeeltelijk door  het risico om te veel te betalen voor de acquisitie. "Als dit artikel klopt, dan kan dat een positief effect op de koers hebben."