AMSTERDAM - De orderboeken in de bouw zijn weliswaar weer beter gevuld, maar dat komt niet doordat de bouw echt aantrekt.

Volgens het Economisch Bureau van ING heeft het te maken met het winterweer, waardoor werkzaamheden in de tijd zijn opgeschoven.

En doordat aannemers failliet zijn gegaan, wordt de koek verdeeld over minder partijen, waardoor de orderboeken van de overgebleven partijen gemiddeld voller zijn. Dat meldde ING vrijdag in zijn kwartaalbericht over de bouw.

Krimp

ING verwacht voor dit jaar nog een krimp van de bouwproductie van 1 procent. Het orderboek van een gemiddeld bouwbedrijf steeg van december tot en met februari weliswaar van 5,9 naar 6,3 maanden werk op voorraad. Maar de beter gevulde orderboeken zijn volgens ING geen voorbode van betere tijden.

Het reilen en zeilen van de architecten is doorgaans een eerste voorbode van daadwerkelijk herstel in de woningbouwmarkt. ''Als we naar de ontwikkeling van de architectenbranche kijken, zien we echter nog geen verbetering.''

Nieuwbouw

De verkoop van nieuwbouwwoningen wil ook nog niet op gang komen. Volgens ING werden in de afgelopen twaalf jaar in het laatste kwartaal van het jaar gemiddeld bijna 10 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht ten opzichte van andere kwartalen. ''Deze eindejaarsrally kwam in 2010 echter niet voor.''

In de laatste drie maanden van het jaar werden ''slechts'' 1,5 procent meer nieuwe huizen verkocht dan gemiddeld in de andere kwartalen. Ook werd er volgens ING op internet niet eerder zo weinig gezocht op de term 'nieuwbouw' als eind vorig jaar.