AMSTERDAM – Research in Motion (RIM) heeft over het fiscale jaar 2011 meer Blackberry’s verkocht dan ooit tevoren. De vooruitzichten voor het eerste kwartaal, dat eindigt in mei, blijven achter bij de verwachtingen van analisten.

Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers over december, januari en februari en de jaarcijfers. Het fiscale jaar van RIM eindigde eind februari 2011. Het rapport is volledig online beschikbaar.

Tussen februari 2010 en februari 2011 werden 52,3 miljoen smartphones verscheept door de Blackberryproducent. De laatste drie maanden voegden daar bijna 15 miljoen stuks aan toe. In totaal bedroeg de groei van het aantal verscheepte Blackberry’s 43 procent.

Vooruitzichten

De omzet groeide met 33 procent tot 19,9 miljard dollar (ruim 14 miljard euro). De winst groeide over het hele fiscale jaar met 47 procent.

De verwachtingen die het bedrijf bekendmaakte voor de omzet en winst over het eerste kwartaal bleven achter bij wat analisten hadden voorzien. Daarop keldert het aandeel van RIM vrijdag op de beurs.

De winst en omzet zullen lager uitkomen doordat RIM meer besteedt aan onderzoek en marketing voor tabletcomputer Playbook.

Playbook

Eerder werd al bekend dat RIM de meeste smartphones heeft verkocht in 2010 in Nederland. Nu maakt RIM bekend dat dit ook het geval was in de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Deze week maakte RIM de prijzen van de Playbook, een tabletcomputer, bekend. Het apparaat is vanaf 499 dollar verkrijgbaar vanaf 19 april in de VS en Canada. Wanneer de tablet in Nederland gelanceerd wordt, is niet bekend.

Ook bevestigde RIM dat Blackberry- en Androidapplicaties op de Playbook kunnen worden gebruikt. Dat kan echter niet zonder aanpassing. Ontwikkelaars moeten de applicaties apart voorleggen aan RIM, waarna ze na goedkeuring in de applicatiewinkel van RIM kunnen verschijnen.