AMSTERDAM – Langdurige onrust in de Arabische wereld kan de koopkracht in Nederland onder druk zetten. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken in een interview met NU.nl.

"De raming voor inflatie is afgelopen week iets naar boven bijgesteld. Dit is niet dramatisch. Maar olie zit wel in veel producten verwerkt zoals cosmetica en plastic. Er moet geen spiraal naar beneden komen qua koopkracht."

Verhagen waarschuwt dat de onrust niet te lang moet aanhouden. Wel heeft ieder Europees land voor noodgevallen een olievoorraad voor negentig dagen.

“Gemiddeld genomen is slechts twee procent van de Europese olie en gas uit Libië afkomstig. In landen als Italie en Spanje ligt dat aandeel veel hoger.”

De gastoevoer aan deze Zuid-Europese landen staat onder druk. “Als grootste gasexporteur van de Europese Unie zou Nederland het verzoek kunnen krijgen om bij te springen als landen in de problemen komen”, aldus Verhagen.

Volgens de minister geeft de onrust in de Arabische landen aan dat Nederland niet te veel  afhankelijk moet zijn van de energielevering door instabiele landen. “Daarom zet dit kabinet in op meerdere vormen van energie zoals kern- en windenergie.”