AMSTERDAM - De rechtsvorm van de euro-bv of limited wordt vaak misbruikt in Nederland. In bijna twee derde van de faillissementen van Nederlandse bedrijven met die rechtsvormen is sprake van wanbeleid.

Dat bericht het Financieele Dagblad donderdag op basis van een onderzoek. De krant bekeek de verslagen van de 123 faillissementen.

In 79 gevallen oftewel 64 procent was er sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’. De boekhouding was bijvoorbeeld zoek, geld en goederen waren verdwenen of bestuurders bleken met de noorderzon te zijn vertrokken.

Van die bedrijven wordt door crediteuren bijna 30 miljoen euro gevorderd.

Goedkoop

Ltd’s zijn na 2003 populair geworden. Ze worden op internet aangeboden als alternatief voor de besloten vennootschap (bv).

De kosten om zo’n buitenlandse rechtsvorm op te richten liggen lager, er geldt geen minimale kapitaalinbreng van 18.000 euro en er is geen toestemming nodig van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Strafblad

Daardoor is er geen screening van bestuurders op een strafblad en eerdere faillissementen die achter hun naam staan. Het FD stelt daarom dat het lijkt alsof deze rechtsvorm ‘foute’ ondernemers aantrekt.

Het gros van de bestuurders zou de zogeheten ltd gebruiken, omdat ze bij eerder bij een of meer faillissementen betrokken zijn.

Lege boedel

Dat de curator in de overige 44 gevallen geen wanbeleid vaststelde, wil volgens de krant niet zeggen dat in die bedrijven niets fout is gegaan.

Mede doordat er een lege boedel overblijft, is er geen geld om goed onderzoek te doen naar wanbeleid of fraude.