AMSTERDAM - In de eerste ronde van het wereldkampioenschap matchplay in Arizona had woensdagnacht een flinke verrassing plaats. Tiger Woods werd door Thomas Björn uitgeschakeld.

De Deen stuurde de Amerikaan op de negentiende hole naar huis in de woestijn waar een gemeen windje woei.

Aan het verlies van de voormalige nummer één van de wereld ging een interessant gevecht vooraf, waarbij het voordeel regelmatig van de een naar de ander ging.

Met nog zes holes te spelen had Woods nog de leiding in handen, maar late birdies van Björn gaven de routinier weer het voordeel. Pas op de laatste hole kon Woods de stand gelijk trekken om na een wilde drive op de negentiende hole de partij alsnog weg te geven.

''Ik heb het zelf verknald'', bromde Woods, die het WK matchplay drie keer won. Het was de tweede keer dat hij zich in de eerste ronde van dit toernooi liet inrekenen. De veertienvoudige Majorwinnaar wacht alweer vijftien maanden op een triomf in het internationale golfcircuit.

Dik tevreden

''Het was zo'n dag waarop ik niet trots was over mijn spel, maar wel over mijn prestatie'', was Björn dik tevreden na afloop met zijn overwinning. ''Het spel was niet best en we bleven elkaar slagen geven, maar daardoor werd het wel meer en meer een gevecht.''

Het afscheid van Woods was niet de enige verrassing in de openingsronde. Eerder werd titelverdediger Ian Poulter al naar huis gestuurd.

Tegenover de verrassingen stond ook een aantal min of meer verwachtte zeges. 's Werelds nummer één Lee Westwood won vrij eenvoudig van Henrik Stenson, de Duitser Martin Kaymer liet geen spaan heel van Seung-yul Noh (7&6) en Phil Mickelson liet Brendan Jones met 6&5 volkomen kansloos.