AMSTERDAM – Zeker 700 onderzoekers van het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, mogen toch blijven. Dat schrijft het Brabants Dagblad vrijdag op basis van ‘betrouwbare bronnen’.

Het Japanse Takeda neemt de afdeling Research & Development (R&D) en de medewerkers over van het Amerikaanse moederbedrijf. De krant meldt dat de handtekening onder het contract vorige week al zijn gezet.

De afgelopen maanden zou er overleg gevoerd zijn tussen de bedrijven op het hoofdkantoor van MSD in New Jersey. In de productieafdelingen heeft Takeda geen interesse.

Omdat de bedrijven beursgenoteerd zijn, komt het nieuws op een vooraf bepaald moment naar buiten. De krant denkt dat het nieuws in Oss op dinsdag 15 februari bekend wordt gemaakt.

Onder druk

Deze zomer besloot het moederbedrijf van MSD, de Amerikaanse farmaciegigant Merck, de onderzoeksafdeling in Nederland naar de VS te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren.

Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen komen te vervallen, waaronder ongeveer duizend banen van hoogopgeleide onderzoekers.

Onder druk van met name de raad van commissarissen van Organon werden de reorganisatieplannen in de nazomer voorlopig een halt toegeroepen.