AMSTERDAM - De belastingdienst controleert dit jaar leaserijders die voor het eerst een 'verklaring geen privégebruik' hebben aangevraagd.

Ongeveer tienduizend gebruikers van een leasewagen die in 2010 of 2011 voor het eerst zo'n verklaring hebben aangevraagd, zijn volgens De Telegraaf door camera’s gezien op plekken die mogelijk niets met het werk te maken hebben.

Nederlanders met een auto van het werk moeten normaal gesproken daarvoor belasting betalen van soms honderden euro’s per maand. De belastingdienst ziet een lease-auto als inkomen. Wanneer er per jaar minder dan vijfhonderd kilometer privé wordt gereden, vervalt de belasting echter.

Leaserijders moeten zelf de kilometers bijhouden en een verklaring aanvragen om voor de vrijstelling in aanmerking te komen.

De Telegraaf schrijft dat er met het aantal kilometers wordt gesjoemeld. Fraudeurs lopen tegen de lamp wanneer hun administratie niet klopt met camerabeelden en verkeersboetes die de Belastingdienst bezit.

Bellen

Om fraude met kilometertelling voor te zijn, gaat de fiscus nu mensen bellen die op plaatsen zijn geflitst waarvan wordt vermoed dat die niets met hun werk te maken heeft. Ook wanneer er nog helemaal geen kilometers zijn doorgegeven.

“Tot nu toe blijkt uit de helft van de gesprekken dat de persoonlijke rittenregistratie van de leaserijder niet op orde is”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst in de krant. “In veel gevallen trekt de zakelijk rijder meteen zijn verklaring in. Hij ziet dat vrijstelling voor de bijtelling niet haalbaar is.”