AMSTERDAM – Een tiental werelwijde olie-, energie- en petrochemische bedrijven zijn het slachtoffer geworden van een cyberaanval genaamd Night Dragon. De hackers zijn waarschijnlijk afkomstig uit China.

Dat laat McAfee donderdag weten.

In vijf gevallen is een aanval bevestigd en McAfee schat dat zeker een tiental bedrijven in totaal zijn aangevallen. De namen van de getroffen bedrijven worden niet vrijgegeven.

De aanvallen worden uitgevoerd via een lek in het besturingssysteem Windows. Met de aanvallen zouden de hackers plannen van de bedrijven willen stelen.

“Het is slecht gesteld met de systemen bij veel grote bedrijven. De aanvallen waren niet eens geraffineerde aanvallen, maar toch erg succesvol in het bereiken van de doelen”, vertelt Dmitri Alperovitch, topman bij McAfee.

Vier jaar

Toegang tot de systemen en computers van de bedrijven werd verkregen via de publieke website of via geïnfecteerde e-mails verstuurd naar de top van deze bedrijven.

De aanvallen werden de afgelopen twee tot vier jaar uitgevoerd en tijdens deze periode hadden de hackers toegang tot de computernetwerken en bijvoorbeeld financiële documenten. “De uitgelekte informatie is heel gevoelig en is veel geld waard”, aldus Alperovitch.

Shell

Een woordvoerder van olieconcern Shell wil geen commentaar geven op een mogelijke computerinbraak. Wel verklaart hij dat Shell uitermate veel aandacht besteedt aan IT-veiligheid.