EGHAM - De verkoop van mobiele telefoons is vorig jaar wereldwijd toegenomen tot 1,6 miljard, een stijging van bijna 32 procent ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

De verkoop van smartphones schoot vorig jaar omhoog met 72 procent. Vooral Apple en Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry, zagen hun marktaandeel stijgen.

''Apple en RIM hebben vooral in het vierde kwartaal van vorig jaar meer smartphones verkocht'', zei onderzoekster Carolina Milanesi van Gartner. ''Beide bedrijven zagen hun marktaandeel stijgen en streefden Sony Ericsson en Motorola voorbij.''

RIM

RIM verkocht vorig jaar in totaal 47,5 miljoen mobiele telefoons, een stijging van 38 procent ten opzichte van 2009. De verkopen in het vierde kwartaal waren het sterkst in Indonesië, Groot-Brittannië en Nederland.

De goede resultaten zijn te danken aan de scherpe prepaidaanbiedingen en de populariteit van de BlackBerry Messenger.

Apple

Apple verkocht 46,6 miljoen apparaten, een stijging van ruim 87 procent ten opzichte van 2009. De groei is vooral het gevolg van de uitbreiding in nieuwe landen.

Nokia verkocht vorig jaar de meeste mobiele apparaten, gevolgd door Samsung, LG Electronics, RIM en Apple. Sony Ericsson en Motorola staan op de zesde en zevende plek.