ZOETERMEER - Stel starters op de woningmarkt tijdelijk vrij van het betalen van overdrachtsbelasting. Dat zorgt voor de broodnodige doorstroming op de woningmarkt en is ook goed voor de staatskas.

Dat stellen brancheorganisatie Bouwend Nederland en de Neprom (Vereniging Nederlandse projectontwikkelingsmaatschappijen). Nu worden starters aan alle kanten afgeremd.

De toch al strenge hypotheekregels worden nog verder aangescherpt en startende kopers krijgen het in de eerste zeven jaar extra zwaar door de verplichting om in die periode snel af te lossen, aldus de twee organisaties.

Stimulans

Een tijdelijke en eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting is een eenvoudige manier om starters te stimuleren een huis te kopen. Dat levert volgens Bouwend Nederland en Neprom de staatskas geld op, want het bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

''De laatste jaren zijn de overheidsinkomsten uit overdrachtsbelasting al gehalveerd omdat de woningmarkt op slot zit'', aldus de organisaties.

Andere verhuizingen

Een verhuizing leidt volgens hen tot minimaal drie andere verhuizingen. ''Starters kopen een bestaande woning. De vertrekkende eigenaren kopen een andere woning, waarvoor zij wel overdrachtsbelasting afdragen enzovoort, enzovoort. Mensen die verhuizen geven bovendien veel geld uit aan hun nieuwe woning. En dat is goed voor de economie.''

Op de huurmarkt komt door het vertrek van de starter weer ruimte.