AMSTERDAM - Bijna de helft (48,3 procent) van de Nederlanders werkt parttime. Dat blijkt uit statistieken van onderzoeksorganisatie Eurofound.

Het aantal parttimers in Europa is het afgelopen decennium toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. In 1999 werkte 15,9 procent parttime, in 2009 was dat 18,8 procent.

In Nederland is het percentage parttime werknemers het hoogste van Europa; 48,3 procent. In 1999 was dit percentage nog 39,7 procent. Het land met de minste parttimers blijkt Bulgarije (slechts 2,3 procent).

Mannen vs vrouwen

Vooral Europese vrouwen werken deeltijd (32 procent), tegen 8 procent van de Europese mannen.

"Het verschil tussen parttime werkende mannen en vrouwen is het hoogst in Nederland, waar meer dan tweederde van de vrouwen tegen ongeveer een kwart van de mannen in deeltijd werkt", zo stelt het onderzoek.

Positief

Volgens de onderzoekers kan parttime werken als positief worden gezien, zo schrijft People Management.

Door parttime werk kunnen namelijk meer vrouwen toetreden op de arbeidsmarkt, kan men een betere balans tussen werk en privé vinden en kunnen werkgevers zich beter staande houden als het economisch slechter gaat.

Aan de andere kant, zo stelt het rapport, hebben werkgevers door parttimers vaak hogere lasten en lopen werknemers risico op lager salaris en lager gekwalificeerde banen.