AMSTERDAM – De administratieve lasten voor ondernemers worden de komende twee jaar met 740 miljoen verlaagd. Dit stelt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag voor in een pakket aan maatregelen, zo meldt de Telegraaf.

“Door alle regels, ook al zijn ze met de beste bedoelingen gemaakt, dreigt Nederland op slot te raken”, zo zegt Verhagen in de krant.

“Bedrijven moeten de ruimte krijgen, want dat zorgt voor economische groei, inkomsten en banen.’’

Inspectievakantie

In het pakket aan maatregelen, dat maandag wordt gepresenteerd, stelt de minister ondermeer een ‘inspectievakantie’ voor. Bedrijven die drie jaar lang de regels goed naleven zullen minder vaak worden gecontroleerd. In de huidige situatie moeten bedrijven iedere maand een controle ondergaan, dit wordt bij deze inspectievakantie slechts twee keer per jaar.

Ook zullen bedrijven een financiële compensatie ontvangen wanneer zij als gevolg van nieuwe wetgeving kosten moeten maken om verplichte voorschriften te kunnen naleven.

Bovendien wordt het makkelijker om een eigen bedrijf te beginnen; een startkapitaal van 18.000 euro is niet langer verplicht.