AMSTERDAM - De Green Bay Packers hebben zondagnacht (Nederlandse tijd) de 45ste editie van de Superbowl gewonnen. In het stadion van de Dallas Cowboys was de formatie onder leiding van Aaron Rodgers met 31-25 te sterk voor de Pittsburgh Steelers.

Green Bay en Pittsburgh zijn twee van de oudste formaties in de NFL. De Steelers maakten faam als de 'Iron Curtain' en hebben de meeste Superbowls op hun naam staan. De ploeg uit Wisconsin won echter de eerste twee edities van het kampioenschap waardoor de trofee vernoemd is naar hun legendarische coach Vince Lombardi.

In de eerste twee kwarten was er sprake van eenrichtingsverkeer. Dat was vooral te danken aan quarterback Ben Roethlisberger. De aanvalsleider van de Steelers wierp twee intercepties waarvan er een werd teruggebracht voor een touchown.

Half time

Zijn collega aan de andere kant kende een beduidend betere start van de wedstrijd. Twee precisieworpen van Aaron Rodgers naar Jordy Nelson en Greg Jennings bezorgden de Packers een riante voorsprong van 21-3. Nooit eerder in de geschiedenis van de Superbowl wist een ploeg een achterstand van meer dan tien punten te overkomen.

Een touchdown van Hines Ward, vlak voor het rustsignaal, zorgde er echter voor dat er halverwege nog enige spanning in de wedstrijd bleef. De rust duurt tijdens de Superbowl tien minuten langer dan normaal vanwege de traditionele half time show. Dit jaar zorgden onder meer de Black Eyed Peas voor het vermaak.

De defensie van de Packers, die de Steelers in de eerste helft grotendeels in de tang hield, moest het na de hervatting stellen zonder sterspeler Charles Woodson. Hij kon vanwege een schouderblessure niet meer in actie komen.

Fumble

Dat gemis liet zich vooral op de grond merken. Pittsburgh-runningback Rashard Mendenhall kreeg de aanval op gang en verkleinde de achterstand naar 21-17. Aan het begin van het vierde kwart was het dezelfde Mendenhall die door een fumble de Packers de kans gaf de voorsprong wederom te vergroten naar elf punten.

Roethlisberger begon zijn aanval goed op gang te krijgen. Een touchdownworp naar receiver Mike Wallace, en een geslaagde tweepuntsconversie, bracht het verschil terug naar drie punten. Na een field goal van Green Bay kreeg Pittsburgh nog een laatste kans op de winst. Roethlisberger kreeg zijn ploeg echter niet meer in de endzone van de Packers.

Het is voor de vierde keer in de geschiedenis dat de ploeg uit Green Bay de Superbowl wint.